Projekat Kulturološki identiteti u umetničkoj produkciji Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu arhiviranje i analitičko predstavljanje građe i tradicije. Započet je 2016 godine i svoje aktivnosti u istraživanju nastavlja konstantno proširujući bazu istaživanja na ovom sajtu.

Univerzitet u Novom Sadu - Akademija umetnosti

NAJAVA

Kamerno muzičko društvo će u subotu 7. decembra nastupiti na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novim Sadu. Prikazaće se dela Fransisa Pulanka, povodom 50 godina od njegove smrti. Na programu su dela: „Dama iz Monte Karla“, „Priča o slončetu Babaru“ i „Ljudski glas“. Predstava počinje u 20.30 časova, a karte se mogu nabaviti na blagakni Srpskog narodnog pozorišta.


KRITIKA

Kamerno muzičko dtuštvo, u okviru projekta Less is More (Manje je više), u subotu 7. decembra, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, prikazalo je program posvećen stvaralaštvu Fransisa Pulanka, povodom 50 godina od njegove smrti. Novosadski umetnici, Senka Nedeljković sopran, Miodrag Milanović pripovedač i Vesna Aćimović sopran, uspeli su da na svojstven način približe publici nesvakidašnji repertoar. Na programu su bila dela u prevodu na srpski jezik koja kod nas, do sada, nisu izvođena: „Dama iz Monte Karla“, „Priča o slončetu Babaru“ i monoopera „Ljudski glas“.

Celokupan dijapazon Pulankovih muzičjih boja i raspoloženja dočarale su pijanistkinje Aleksandra Rakić i Slađana Aćimović. Vešto su sledile kolorature solista, tako da je kompozitorova zamisao o zajedničkom stvaranju emotivnog doživljaja bila opravdana. Poslednja numera ovog melodramskog triptiha, „Ljudski glas“, novosadske ljubitelje franscuske muzike nije ostavila ravnodušnim. Sudeći po reakcijama publike, glavna junakinja ove monoopere, Vesna Aćimović, uspela je da spoji dualizam i liriku rastrojenog lika. Tragičan ishod Pulankove monoopere predano su pratili gledaoci različitih generacija, iz čega uviđamo iskusnu procenu režisera, Miodraga Milanovića, u balansu između inovacije, tragedije i repertoara za najmlađe. Ovacije i reči hvale nakon izvedenih numera, samo su podstrek za dalji rad ovog muzičkog društva.

Nakon kratke pauze, Kamerno muzičko društvo u narednu godinu ulazi sa novim projektom, Tariverdijevljevom monooperom „Očekivanje“. Premijera je predviđena sredinom marta, te željno očekujemo da još jednom opravdaju naša očekivanja.

+

2013

Muzika i mediji

KULTUROLOŠKI IDENTITETI U UMETNIČKOJ PRODUKCIJI AKADEMIJE UMETNOSTI UNIVERZITETA U NOVOM SADU


Datum unosa građe: 15.09.2016.
Ime i prezime člana tima: Milan Milojković


2013

Podaci o umetničkoj produkciji

Naslov umetničke produkcije: Prilog za radijsku emisiju (audio zapis)
Varijantni naslov: Prilog za radijsku emisiju o koncertu Kamernog muzičkog društva održanom 7. decembra 2013. godine na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novim Sadu.
Datum i vreme umetničke produkcije: 15.12.2013.
Mesto umetničke produkcije: AUNS (Đure Jakšića 7), SNP
Učesnici: Snežana Aćimović, autorka i spikerka, Norbert Kurunci, tonska realizacija
Saradnici:


Opis umetničke produkcije

Prilog sadrži uvodno obraćanje spikera sa kratkom najavom segmenata priloga, intervju sa Vesnom Aćimović, snimak F. Pulank – Mono-opera "Ljudski glas" (trajanje cca. 4', izvodi Vesna Aćimović, sopran, Slađana Aćimović, klavir, snimak zabeležen 7.12.2013 u SNP-u), odjava


Prilozi

Audio prilog

Snežana Aćimović i Norbert Kurunci, montirani audio prilog za radijsku emisiju i transkript emisije

Podaci o umetničkoj produkciji

Naslov umetničke produkcije: Prilog za radijsku emisiju (audio zapis)
Varijantni naslov: Prilog za radijsku emisiju o postavci opere "Simon Bokanegra" Đuzepea Verdija
Datum i vreme umetničke produkcije: 28.12.2013.
Mesto umetničke produkcije: AUNS (Đure Jakšića 7), SNP
Učesnici: Asja Draganović, autorka
Saradnici:


Opis umetničke produkcije

Prilog sadrži pdf fajl sa reportažom o izvođenju opere "Simon Bokanegra" Đuzepea Verdija u SNP-u 12. 12. 2013. godine pod upravom Aleksandra Kojića. U okviru priloga se nalazi kratki osvrt na postavku i delo, kao i intervju sa direktorom opere SNP-a Ladom Lešom. Zvučni primeri zabeleženi na koncertu se nalaze u posebnom folderu (11 segmenata).


Prilozi

Audio prilog

Snimci sa koncerta, orkestar SNP (A. Kojić) - Simon Bokanegra

Preuzimanjeobjedinjenog materijalaistraživanja na podprojektuMuzika i mediji

Preuzimanje materijala Muzika i mediji

KULTUROLOŠKI IDENTITETI U UMETNIČKOJ PRODUKCIJI AKADEMIJE UMETNOSTI UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Muzika i mediji

TOP