Projekat Kulturološki identiteti u umetničkoj produkciji Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu arhiviranje i analitičko predstavljanje građe i tradicije. Započet je 2016 godine i svoje aktivnosti u istraživanju nastavlja konstantno proširujući bazu istaživanja na ovom sajtu.

Univerzitet u Novom Sadu - Akademija umetnosti

VOLETI RAZLIKE 2006

Sanja Kojić - Mladenov

Projekat Voleti razlike_2 polazi od idejnog koncepta M. Pistoleta (Michelangelo Pistoletto) definisanog tekstom Progetto Arte (Art Project) 1994. godine, a zatim i projektom Love Difference u okviru 50. Venecijanskog bijenala 2003. godine, na kom je umetnik nagrađen Zlatnim lavom za dostignuća u karijeri. Love Difference daje umetnosti centralno mesto u istraživanju novih društvenih fenomena. Ovaj svojevrsni umetnički pokret otvoren je za sve zainteresovane za kreativni “sudar” različitih kultura i naroda, kao i drugačijih umetničkih, socijalnih i političkih formi izražavanja, koje su nastale kao refleksije međunarodnih društveno - političkih napetosti. Unošenjem pojedinačnih profesionalnih znanja i veština razvijaju se “odgovorne društvene promene”, za čijom hitnošću su potrebe društva sve izraženije.

Profesor Vlado Rančić i asistent Goran Despotovski su okupili profesore i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, zainteresovane za interakciju umetnosti i političke stvarnosti, da zajednički istražuju pitanja socijalne, ekonomske, kulturne i političke vrednosti “razlika” i to shvaćenih kao balans suprotnih polova, apsolutnog i relativnog, vidljivog i nevidljivog, pojedinačnog i opšteg...

Voleti razlike, gotovo kao programski slogan povezuje univerzalnost umetnosti sa idejom transnacionalnosti, postavljajući na prvo mesto toleranciju razlika među ljudima.

Teritorija na kojoj živimo (Vojvodina, Srbija, Balkan..) je oduvek bila stecište razlika između nacija, religija i kultura, i iz tog razloga uzrok mnogih konflikata u kojima je borba za moć uvek nastojala da izazove mržnju prema drugačijem. Napetost stvaraju sa jedne strane razlike između etničkih grupa, religija i kultura, a sa druge nadmoć jednog autoriteta i jedne političke ideje koja odvodi u jednoličnost i brisanje razlika. Uniformnost i različitost su dva suprotna termina koja predstavljaju maksimum neprijateljskih tenzija u trenutnom društvenom sistemu. Politika koja dopušta ljudima da vole razlike je neophodna za razvoj novih, naprednih društvenih sistema.

Ime pokreta Voleti razlike obuhvata koncept koji ide izvan racionalnog shvatanja tolerancije i prodire direktno u područje osećanja: ljubav predstavlja osećanje privlačnosti i uzbuđenja izraženih privrženošću i posvećenošću. Otvorenost, osećajnost i toplo prihvatanje razlika među individuama i društvenim grupama daje prednost “humanosti” u okviru globalne slike sveta. To omogućava slobodniju i otvoreniju fokusiranost na kreativnost.

+

2006

RAZLIKE

KULTUROLOŠKI IDENTITETI U UMETNIČKOJ PRODUKCIJI AKADEMIJE UMETNOSTI UNIVERZITETA U NOVOM SADU


Datum unosa građe: 12.08.2016.
Ime i prezime člana tima: Goran Despotovski


2006

Podaci o umetničkoj produkciji

Naslov umetničke produkcije: Razlike
Datum i vreme umetničke produkcije: 05.07-25.07.2016. / 20:00h
Mesto umetničke produkcije: Galerija Podrum, Novi Sad
Učesnici: Aleksandra Nikić, Dragan Zivančević, Bosiljka Zirojević, Dragan Matić, Bojan Marinković, Korina Gubik, Goran Despotovski, Zoran Bulatović, Jelena Vujičić, Vlado Rančić, Darko Đorđević, Isidora Todorović
Saradnici: Galerija Podrum; Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju, Veternik


Opis umetničke produkcije


Prilozi

Napomena:

Bazu foto dokumentacije čine 153 fotografija

Preuzimanjeobjedinjenog materijalaistraživanja na podprojektuRazlike

Preuzimanje materijala Projekat Razlike

KULTUROLOŠKI IDENTITETI U UMETNIČKOJ PRODUKCIJI AKADEMIJE UMETNOSTI UNIVERZITETA U NOVOM SADU

TOP